OSMANİYE KADİRLİ İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRMÜZ SAMİ CAMERT´in KARNE MESAJI

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRMÜZ SAMİ CAMERT´in KARNE MESAJI

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRMÜZ SAMİ CAMERT´in KARNE MESAJI

Sayın Veli; evet günler geçti, yine bir karne dönemine daha geldik. Bu dönem, notları iyi olan çocukların sabırsızlıkla beklediği günler, not sorunu yaşayan öğrenciler için sıkıntı ve stres dolu günler anlamına geliyor. Birinci dönem notlarının özeti olan karne; aslında öğrenci ve ailesinin ikinci dönem ne yapabilirim? Sorusunun cevaplanması için sadece bir veri kaynağıdır. Onun için çocuklarımızın aldığı karnenin, bir dönem boyunca derslerdeki başarıları hakkında bilgi verme amaçlı değerlendirilmesi, sıkıntı ve stres sebebi olmaktan çıkarılması gerekir.

Karne öğrencilerimizin I. Dönem ders başarısını yansıtmakta olup,  II. Dönem neleri, nasıl düzelteceği nelere dikkat edeceği ya da başarılarının devamını nasıl sağlayacağı konusunda aile ile çocuk arasında yapılacak müzakere ve değerlendirmenin ana konusunu oluşturmaktadır. Hiçbir zaman topyekûn bir kişilik değerlendirmesini, başarılı-başarısız gibi nitelemeleri kapsamamaktadır. Karneye sadece akademik ve dönemlik ders başarısı olarak bakmak önemlidir. Karnelerdeki notlar ne olursa olsun, çocukların değerli ve önemli oldukları onlara hissettirilmeli, olumsuzluklar tepkiyle karşılanmamalıdır. Tepkiyle karşılanan çocuk, gelecekte yine bir olumsuz durumla karşılaştığında bunu ailesinden saklama eğilimi gösterecek, iç dünyasında korku ve kaygılar yaşayacaktır.  Başarısızlıklar bir şekilde telafi edilir, ancak bozulan aile-çocuk ilişkisi ve örselenen sevgi daha zor telafi edilir. Araştırmalar, karne döneminde yaşanan çocukluk depresyonunun ana kaynağı olarak; ailenin karne notlarına olumsuz tepki vererek zaman zaman şiddete yönelmelerini göstermektedir. Bu da öğrencilerimizin kişilik özelliklerinin ve genel sağlık durumlarının örselenmesine neden olmaktadır.

Karnede alınan iyi notlar için çocukların ödüllendirilmesi, ödülün ise manevi ( sarılma, öpme, tebrik vb.) veya maddi değeri fazla olmayan bir şeylerden tercih edilmesi gerekir.

Zayıf olan notlar karşısında çocukları aşağılayıcı, yargılayıcı, kıyaslayıcı ve onurlarını zedeleyici ifadeler yerine iletişim ve sevgi bağını güçlendirici ve çocuğun değerli olduğu hissini verebilecek ifadelerin kullanılması önemlidir. 

            Unutulmamalıdır ki; her çocuk özeldir. Çocuklarımızın hayatta başarılı olabilmelerini sağlamak için tek şeye ihtiyacımız var o da SEVGİ. Çocuklarımızı sevmeli ve ebeveyn olarak yanında ve destekçisi olduğumuzu onlara hissettirmeliyiz. “Sevgi” nin çocuklarımıza verilebilecek en şifalı ilaç olduğunu unutmamak dileği ile….

                                                                                                   SAMİ CÖMERT

                                                                                            İlçe Milli Eğitim Müdürü

Şehit Mehmet Delikuş Mah. 736 Sokak no 33 80750 Kadirli/OSMANİYE - (0328)718 22 51

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.